Een persoonlijke lening afsluiten

Voor doen van eenmalige aankopen als bijvoorbeeld een auto, kun je een persoonlijke lening afsluiten. De auto begeeft het altijd op een verkeerd moment en dat terwijl je banksaldo daar niet altijd rekening mee houdt. Gelukkig kun je dan dus prima een persoonlijke lening afsluiten. Behalve een dergelijke lening afsluiten, zijn er meer leenmogelijkheden in ons land.

Persoonlijke lening afsluiten biedt vooral duidelijkheid

Redenen waarom mensen juist een persoonlijke lening afsluiten? Dat is vooral de duidelijkheid die deze lening je geeft. Voor mensen die houden van structuur, is de persoonlijke lening ideaal. Je leent een bedrag, er wordt een rentepercentage en een looptijd vastgesteld en je weet zo precies wat je elke maand moet betalen. Dat bedrag verandert dus nooit. Bij het aangaan van een persoonlijke lening weet je al wanneer je de laatste aflossing gaat doen.

Een doorlopend krediet biedt meer open eindjes

Je kunt een persoonlijke lening afsluiten, maar er is ook een tegenhanger in de vorm van het doorlopend krediet. Afgezet tegen een persoonlijke lening heeft een doorlopend krediet meer open eindjes. Omdat je al afgelost geld opnieuw op kunt nemen, kent deze leenvorm geen einddatum. Meestal hebben de doorlopende kredieten een lange looptijd. Ander groot verschil is je bij een doorlopend krediet te maken krijgt met een variabele rente. Voor mensen die van duidelijkheid houden en zeker van structuur, is een persoonlijke lening afsluiten dan ook een veel betere optie. Financiële tegenvallers blijven dan uit.

Maak gebruik van een online vergelijkingstool

Ga je een persoonlijke lening afsluiten, dan zoek je uiteraard die lening met de laagste rente. Die kun je vinden door online gebruik te maken van een vergelijkingstool, waarvan er volop beschikbaar zijn. De concurrentie tussen de kredietverstrekkers is groot, en dus kan er best behoorlijk verschil bestaan tussen de rentepercentages van aanbieders. Zeker de moeite waard dus om de leningen goed met elkaar te vergelijken.

Zet de gemaakte afspraken helder op papier

Behalve een persoonlijke lening afsluiten, zijn er meer manieren om geld te lenen. In de meeste gevallen zoeken mensen het eerst dichtbij, bij vrienden en familie. Lukt dat, zorg dan wel dat je alles wat betreft de lening helder op papier zet. Je bent niet de eerste bij wie een lening in familie- of vriendenkring leidt tot een ruzie. En dat moet het eigenlijk niet waard zijn. Het gebruiken van de creditcard als een verkapte leenvorm wordt ook wel eens toegepast. De te betalen rentepercentages zijn dan echter veel hoger dan wanneer je een leenvorm kiest bij een bank.

Betaal gewoon je maandelijkse termijn en een notering spreekt in je voordeel

Een persoonlijke lening afsluiten betekent wel dat je bij een bedrag van meer dan 250 euro een notering hebt bij het BKR in Tiel. Daar kleeft iets negatiefs aan, maar dat hoeft helemaal niet. Als jij maandelijks je termijnbetaling voldoet, dan spreekt de notering eerder in je voordeel. Wees bij het afsluiten van een lening vooral reëel en leen nooit teveel. Ken de reikwijdte van je financiële polsstok.