Hoe vind je een goede advocaat?

Iedereen die juridische problemen ondervindt, doet er goed aan in een vroeg stadium juridische bijstand te zoeken. Een goede advocaat helpt bij geschillen voor de rechter, maar ook in het kader van buitengerechtelijke onderhandelingen.

Welke advocaat is de juiste advocaat voor jou?

Er is een geschikte advocaat voor elk juridisch probleem, zo heb je een advocaat familierecht, ondernemingsrecht en arbeidsrecht.  Ongeacht het specifieke geval. Terwijl gespecialiseerde advocaten vaak speciale kwalificaties hebben voor een bepaald rechtsgebied, zijn advocaten zonder specialisatie er in principe voor alle cliënten die juridische bijstand zoeken. Het vinden van de juiste advocaat kan soms moeilijk blijken. Dit is onder meer te wijten aan het feit dat vooral in de steden het aantal advocaten bijna onbeheersbaar groot is geworden. Hier hebben cliënten een ruime keuze. En het is niet ongewoon dat degenen die juridisch advies inwinnen, zich afvragen welke advocaat waarvoor verantwoordelijk is.

Hoe herken je een goede advocaat?

Op de voorgrond van de activiteit van de advocaat staat in wezen de samenwerking met de cliënt. Dit moet worden gekenmerkt door vertrouwen en rekening houden met de behoeften waarmee de advocaat wordt geconfronteerd door degenen die juridisch advies inwinnen. Als cliënt moet je de zekerheid hebben dat je op elk moment bij je advocaat terecht kunt met juridische vragen. Slechte communicatie leidt op de lange termijn tot een disfunctionele relatie. Dit maakt het voor beide partijen moeilijk om effectief samen te werken. Vaak is dat het moment waarop het zinvol is om dat overwegen van advocaat te veranderen.

Kenmerken van een goede advocaat zijn

  • Beroepsbekwaamheid en -kwalificaties;
  • Beroepservaring;
  • Betrouwbaarheid met betrekking tot afspraken, termijnen en overeenkomsten;
  • Beschikbaarheid;
  • Transparante werkwijze;
  • Werking en onmiddellijke informatiestroom.

Moet het kantoor van de advocaat dicht bij je in de buurt zijn gevestigd?

In tegenstelling tot vroeger is het vandaag de dag ook mogelijk om juridische bijstand te vragen van een advocaat die niet in de nabijheid van de cliënt kantoor houdt. Veel elementen van het werk van de advocaat zijn nu ook in digitale vorm mogelijk en vergemakkelijken aantoonbaar de samenwerking tussen advocaat en cliënt.

Natuurlijk zijn er, gezien de technologische vooruitgang, ook redenen waarom de advocaat dicht bij de cliënt gevestigd moet zijn. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn als er daadwerkelijk een gerechtelijke procedure plaatsvindt en de aanwezigheid van de advocaat vereist is. Ook in het geval van buitengerechtelijke onderhandelingen is de aanwezigheid van de advocaat relevant.