In de regel moet je voor elk van je online accounts unieke en moeilijk te kraken wachtwoorden instellen. Maar gezien het feit dat de gemiddelde gebruiker 90 online accounts heeft, betekent het bijhouden van 90 of meer complexe wachtwoorden – meer dan genoeg om iemand een mentale overbelasting te geven!
LastPass wachtwoordmanager pakt juist dit probleem aan door te fungeren als een virtuele kluis voor je wachtwoorden. Je kunt al je online accounts in LastPass opslaan – zodra je de inlogpagina van een van de opgeslagen accounts opent, voert de app automatisch het juiste wachtwoord voor je in. Hierdoor hoef je niet meerdere inloggegevens te onthouden. Ter bescherming worden alle in de app opgeslagen inloggegevens versleuteld met een veilig “master” wachtwoord, zodat onbevoegde gebruikers geen toegang krijgen tot je wachtwoordkluis.
Als je LastPass in je bedrijf implementeert, zijn hier belangrijke stappen die je moet doen:
Maak een onbreekbaar hoofdwachtwoord
Met LastPass is het enige wachtwoord dat je hoeft te onthouden het wachtwoord dat je gebruikt om in te loggen op de app. Omdat dit hoofdwachtwoord al je andere inloggegevens beschermt, moet het zo veilig mogelijk zijn. LastPass raadt aan 12 tekens te gebruiken, maar je kunt voor meer gaan – hoe langer, hoe beter.
Vermijd het gebruik van persoonlijk identificeerbare informatie (bijv. je naam of verjaardag) of veelgebruikte wachtwoorden (bijv. “wachtwoord,” “qwerty123”) als je hoofdwachtwoord. Je kunt het wachtwoord sterker maken door verschillende letters in verschillende hoofdletters, cijfers en speciale tekens aan elkaar te rijgen.
Gebruik de LastPass browserextensie
Zodra je de app installeert, voegt deze een extensie toe aan de internetbrowser van je voorkeur. Met deze extensie kun je LastPass gemakkelijk gebruiken terwijl je op internet surft. Bijvoorbeeld, elke keer dat je de browser gebruikt om in te loggen op een online account, zal de extensie je vragen om een handmatig ingevoerd wachtwoord op te slaan in LastPass, of zal je een uniek, willekeurig wachtwoord kunnen genereren om te gebruiken voor een site als je een account aanmaakt.
Wachtwoorden overbrengen naar LastPass
Sommige internetbrowsers hebben ingebouwde wachtwoordbeheerders die je wachtwoorden opslaan, zodat je ze niet elke keer hoeft over te typen als je inlogt op je online accounts. Hoewel zulke functies handig zijn, bieden ze niet hetzelfde beveiligingsniveau als een volwaardige wachtwoordmanager. Browserwachtwoordmanagers kunnen LastPass ook hinderen en voorkomen dat het optimaal presteert.
De LastPass extensie kan automatisch wachtwoorden detecteren die in je browser zijn opgeslagen. De app zal je dan vragen om al deze geloofsbrieven te verplaatsen naar je LastPass kluis. Als je daarvoor kiest, worden je inloggegevens bij de app geregistreerd en uit je browser verwijderd.
Evalueer de sterkte van je bestaande wachtwoorden
Heb je het gevoel dat je wachtwoorden niet veilig genoeg zijn? LastPass kan daarbij helpen
Zodra je in de app bent, klik je op Security Dashboard. Dit analyseert alle in de kluis opgeslagen wachtwoorden en geeft je een score op basis van hoe veilig ze zijn. De app geeft aanbevelingen over hoe je de beveiliging van je gegevens kunt verhogen en laat je zelfs zien welke wachtwoorden zwak of dubbel zijn. Door de suggesties van de app op te volgen en de problematische wachtwoorden te vervangen door sterkere, verhoog je je score.
Genereer sterke wachtwoorden
Voor elk van je online accounts unieke wachtwoorden moeten aanmaken kan veel werk zijn. LastPass vereenvoudigt dit cruciale proces door wachtwoorden voor je te genereren.
De veilige wachtwoordgeneratorfunctie wordt beschikbaar zodra je de LastPass-extensie installeert. Wanneer je een nieuwe account aanmaakt of een bestaande bijwerkt, zie je een klein slotpictogram op het wachtwoordveld. Door op dit pictogram te klikken wordt de wachtwoordgenerator geopend. Je kunt verschillende parameters instellen, zoals lengte en tekensets, om de complexiteit van je referenties te regelen. Elk wachtwoord dat je met deze functie maakt, wordt automatisch opgeslagen in je kluis, zodat je het niet hoeft te onthouden.
Implementeer multi-factor authenticatie (MFA)
LastPass ondersteunt MFA, dus schakel het zeker in om de beveiliging van je online accounts verder te verhogen. MFA vereist dat gebruikers naast hun hoofdwachtwoord een extra bewijs van hun identiteit leveren. Deze extra eis voorkomt dat hackers die mogelijk je hoofdwachtwoord hebben gestolen of gekraakt, toegang krijgen tot je LastPass account.