Opvolgingsplanning bij familiezaken: Strategieën voor een succesvolle overdracht

 

In veel familiebedrijven vormt het proces van opvolging een cruciale fase die goed doordacht moet worden om zo een soepele overgang en continuïteit te waarborgen.Het gaat hierbij niet alleen om het overdragen van eigendom, maar voornamelijk ook om het stimuleren van de groei van het bedrijf en het delen van waarden en visies. Vooral dit laatste is bij familiebedrijven heel belangrijk. Om hierbij te helpen, hebben we in deze blog een aantal strategieën op een rijtje gezet die bijdragen aan een succesvolle opvolgingsplanning in familiebedrijven. 

 

1. Familiebetrokkenheid en participatie

De makkelijkste criteria om een potentiële opvolger van het familiebedrijf op te beoordelen is de betrokkenheid van die persoon met de familie. Creëer bijvoorbeeld een kader voor het betrekken van familieleden bij het bedrijf op basis van hun interesses en competenties. Zo weet je zeker dat iedereen niet alleen een functie krijgt die ze leuk vinden, maar ook waar ze goed in zijn. Om dit zo spoedig mogelijk te laten verlopen wordt het aangeraden om open communicatie te faciliteren om zo verwachtingen en ambities te begrijpen, en om een mechanisme te ontwikkelen die de betrokkenheid van de familieleden op een evenwichtige manier bevordert. 

 

2. Identificeer leiderschapstalent

Aangezien er een grote verantwoordelijkheid gepaard gaat met het opvolgen van een bedrijf, is het belangrijk dat deze persoon over goede leiderschap talenten beschikt. Breng daarom de sterke punten en vaardigheden van potentiële opvolgers in kaart, om zo te beoordelen in hoeverre ze geschikt zijn om het bedrijf te leiden. Stel daarnaast mentorprogramma’s op om ervaren leiderschap over te dragen en investeer in training en ontwikkeling om dit talent te versterken. 

 

3. Vaststellen van duidelijke doelen en visies

Zoals in de introductie vermeld, zijn het hebben van duidelijke doelen en visies heel belangrijk in familiebedrijven. Dit vormt immers de basis van het bedrijf en is vaak de reden dat het al die jaren in de familie heeft kunnen blijven. Het is daarom cruciaal om deze goed op een rijtje te hebben, zodat ook de opvolger weet waar naartoe gewerkt moet worden. Neem daarom met z’n allen de tijd om langetermijndoelen en een gedeelde visie voor het bedrijf vast te stellen, en om strategieën te formuleren die ervoor zorgen dat deze doelen bereikt worden. Zorg ervoor dat alle relevante belanghebbenden hierbij betrokken zijn, zodat iedereen op één lijn zit. Op deze manier kan de opvolger ervoor zorgen dat hij het bedrijf in de goede richting zal leiden en dat de familiewaarden behouden worden. 

 

4. Betrokkenheid van externe adviseurs

Hoe goed je het als familie ook met elkaar kan vinden, het kan alsnog lastig zijn om een geschikte opvolger te vinden voor het bedrijf. Om het potentieel uiteenvallen van de familie te voorkomen, kan het verstandig zijn om externe adviseurs in te huren om je hiermee te helpen. Dit kunnen bedrijfsadviseurs zijn, maar ook juridische professionals of financiële experts. Deze externe partijen kunnen helpen bij het identificeren van blinde vlekken en het bieden van objectief advies. Kies bijvoorbeeld voor het advies van Forward Fiscalisten bij bedrijfsoverdracht in een familiebedrijf. Deze professionals hebben ervaring met het creëren van opvolgingsplanning in familiebedrijven waardoor de overname zo soepel mogelijk zal verlopen.