Wat je als ondernemer moet weten over rechtsgebieden

Vaak krijgen wij van ondernemers en bedrijfseigenaren de vraag wat de verschillende rechtsgebieden inhouden. In dit artikel beperken we ons tot 3 rechtsgebieden, namelijk strafrecht, arbeidsrecht en bestuursrecht. Dit zijn de rechtsgebieden waarvan men vaak niet weet wat het exact inhoudt.

Strafrecht

Bij strafrecht wordt een persoon (burger) ervan verdacht een strafbaar feit te hebben gepleegd. De aanklager is het Openbaar Ministerie. Een strafbaar feit is een vergrijp wat niet volgens de wet mag. Denk hierbij aan de handel in verboden en verdovende middelen, ofwel drugs.

Binnen het strafrecht sta je er meestal niet alleen voor. Veel mensen die voor de rechtbank worden gedaagd, maken gebruik van een strafrecht advocaat. Een advocaat behartigt en verdedigt de belangen van de persoon die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van een strafbaar feit. Een advocaat beschikt over veel juridische kennis en staat je dus bij in het proces.

Arbeidsrecht

Arbeidsrecht zijn alle vastgelegde afspraken tussen werkgever en werknemer.  Het kan natuurlijk voorkomen. Binnen arbeidsrecht maakt men onderscheid in het collectieve en individuele arbeidsrecht. Het collectieve arbeidsrecht komt op voor de gehele belang van werkgevers en werknemers. De belangen van de werknemers worden voornamelijk verdedigt door CAO’s, terwijl werkgeversbelangen door werkgeversorganisaties worden behartigt.

Bij individuele arbeidsrecht gaat om de specifieke belangen tussen werkgever en werknemer. Als je een arbeidsconflict hebt met je werkgever dan valt dat onder individueel arbeidsrecht. Stel. Je bent in dienst van een organisatie Zwolle en je voelt je niet op je plek door bijvoorbeeld seksuele intimidatie of pestgedrag. Jij voelt je niet lekker in je vel en meld je langdurig ziek. Zowel jij als je werkgever hebben hier geen baat bij. In dit specifieke geval, schakel je dan een advocaat in Zwolle voor meditation in.