Wat zijn de werkzaamheden van een incasso bureau?

Natuurlijk wil je het liefst dat al je rekeningen tijdig worden betaald. Maar, in de werkelijkheid is dit niet altijd zo. Ben je een ondernemer en heb je openstaande facturen die maar niet betaald worden? Je kunt in dat geval een incasso bureau inhuren om deze zaken van je over te nemen. Dan kan jij al je kostbare tijd steken in je onderneming. Maar, wat kun je verwachten van een incasso bureau?

Het innen van openstaande schulden 

Een incasso bureau neemt de werkzaamheden over om je verlopen facturen te innen. De schulden die de debiteur heeft bij de ondernemer worden dus geïnd via dit bedrijf. Jij hebt zelf dus geen contact met de debiteur. Als je een incasso specialist inhuurt, zal deze eerst beginnen met het versturen van aanmaningen. In de meeste gevallen zal de debiteur de rekening na de eerste of tweede aanmaning betalen. Als dit niet het geval is, neemt een medewerker telefonisch contact op met de debiteur. Bij incasso wordt er alles aan gedaan om een gerechtelijke procedure te voorkomen. Mocht de rekening echt niet betaald worden, kan een incasso bureau ook verdere stappen ondernemen en een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder heeft meer mogelijkheden. Maar wat is het verschil tussen beide?

Het verschil tussen een deurwaarder en een incasso bureau

De deurwaarder kan wettelijk gezien veel dingen die een incasso bureau niet mag doen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het beslag leggen op bezittingen, een woning ontruimen en een dagvaarding inzetten. Een incasso specialist kan dit allemaal niet, omdat hij niet deze wettelijke macht heeft. Maar, in principe hebben ze beide hetzelfde doel, namelijk ervoor zorgen dat de debiteur netjes zijn rekening betaalt. Krijg je zelf een brief over een openstaande betaling, dan is het daarom altijd verstandig om te reageren en snel te betalen. Het stopt namelijk niet vanzelf.

Zakelijk of particulier 

Vaak denken mensen dat een incasso bureau alleen ingeschakeld kan worden bij zakelijke geschillen. Dit is echter niet waar. Particulieren kunnen ook gebruik maken van een incasso bureau. Dit geldt bijvoorbeeld voor aankopen via Marktplaats die niet betaald worden, of als je de borg van je huisbaas niet terugkrijgt. Het bureau gaat dan samen met jou kijken hoe je met de andere partij tot een effectieve betaaloplossing kunt komen. Zorg er als particulier voor dat je afspraken over betalingen altijd schriftelijk vastlegt.

Kosten voor een incasso bureau

Een incasso bureau werkt niet gratis. Alle kosten die gemaakt worden, moeten betaald worden door de debiteur. Als jij een bureau inschakelt, zul je meestal geen kosten kwijt zijn. Overleg dit van tevoren want de kosten lopen op naarmate de zaak langer duurt. Als er wettelijke stappen moeten worden ondernomen, kan het voorkomen dat er een regeling getroffen moet worden waarmee jij ook geld kwijt bent. Zorg daarom dat er altijd duidelijke communicatie bestaat tussen jou en het incasso bureau en de deurwaarder. 

Incasso bureau inhuren? Snel en makkelijk je zaak overdragen

Wil je een incasso specialist inhuren? In de meeste gevallen kun je al je openstaande facturen gemakkelijk online doorgeven bij Incassonet.nl. Bij de meeste bureaus gaat men dezelfde dag nog voor je aan de slag en nemen ze contact op met jouw debiteur.