Zo word jij een freelance data analist

Freelance data is erg belangrijk binnen bedrijven. Als freelance data analyst heb je een erg breed takenpakket en gebruik je veel soorten vaardigheden. Om een data analist te worden moet je daarvoor wel de juiste opleiding gevolgd hebben. In deze tekst zullen wij jou in het kort vertellen wat een freelance data analyst precies is, wat voor werk je zoal doet als een data analist en welke vaardigheden je daarvoor moet hebben. Misschien kom je er wel achter dat werken in de freelance data jou wel erg leuk lijkt.

Wat is een freelance data analist

Als freelance data analist analyseer je doorgaans de processen en informatiestromen binnen bedrijven of organisaties. Als data analist is het jouw taak om de data om te zetten naar informatie en deze informatie vervolgens te analyseren. De data die hierbij aan te pas komt zijn grote stromen gegevens, zoals onderzoeksresultaten en cijfers. Als data analist is het van groot belang dat jij goed en snel boodschappen kunt presenteren en kunt overbrengen op anderen. In sommige gevallen moet deze informatie eerst begrijpelijk gemaakt worden, maar dat verschilt per bedrijf en persoon. Dat hangt namelijk ook af van het feit dat iemand ook een informatie-analist is of niet. Alle beroepen vereisen natuurlijk specifieke vaardigheden en specifieke kennis. Met het beroep freelance data analist is dat natuurlijk niet anders. 

De vaardigheden waar freelance data analisten over moeten beschikken

Als data analyst is het belangrijk dat je beschikt over oog voor detail. Je moet goed de verbanden tussen zaken kunnen zien, fouten kunnen verbeteren, gestructureerd werken en goed tegen werkdruk kunnen. Ook is het belangrijk dat je als data analist analytisch te werk gaat. Dit houdt in dat je hoofd- en bijzaken van elkaar kunt scheiden, de kern van een probleem aanpakt en dat je met duidelijke conclusies komt. Verder is het van belang dat je conceptueel kunt denken. Je kunt bij problemen direct verschillende oplossingen bedenken en daar een duidelijk beeld bij vormen. Later kijken ze of er eventueel nog meer mogelijkheden zijn voor de problemen. Andere belangrijke kenmerken zijn het goed kunnen plannen en organiseren, goed om kunnen gaan met details, goed kunnen presenteren, resultaatgericht en structureel zijn.

Hoe wordt je een freelance data analist?

Er zijn verschillende manieren waarop je een data analist kunt worden. Er is namelijk niet enkel één opleiding die jou daarvoor opleidt. De meeste mensen volgen een bachelor in data science, maar het is ook mogelijk om een data analist te worden met een studie in de richting van IT of business. Om een data analist te worden is het vrijwel altijd verplicht om of een HBO of een WO studie te hebben afgerond. Er zijn bedrijven waarbij er nog extra cursussen worden gegeven met de benodigde informatie.